4 x Kvissberg
18 januari – 9 februari
4 konstnärer, 4 kusiner, 4 olika uttryck
Vernissage lördag 18 januari 12-16 – Invigning kl. 13
För 20 år sedan ställde vi ut tillsammans på Väsby Konsthall och nu är det dags igen. Grafik, måleri samt skulptur i stengods och glas speglar inte bara våra olika bakgrunder som konstnärer, utan även vårt släktskap och vår mångåriga vänskap.
Camilla L. Kvissberg har studerat fyra år på Bray Institute Of Further Education på Irland och arbetar även som lärare i bild.
Fia Kvissberg är utbildad på Konstakademin och finns representerad i många landsting och kommuner.
Johannes Kvissberg har studerat på Konstfack och har arbetat som konstpedagog under många år.
Åsa Kvissberg har en masterexamen i grafik och måleri och finns representerad i flertalet kommuner och landsting.
Lovisa, Elin, Maja
15 februari – 9 mars
Lovisa Axellie, Elin Claesson och Maja Möller delar ateljé i Hospitalet i Uppsala och ställer nu ut tillsammans på Väsby Konsthall.
Lovisa arbetar främst med oljemåleri, hennes motiv har ofta sin grund i vardagliga, repetitiva eller flyktiga händelser.
Elin är utbildad vid Handarbetets Vänner. Hon experimenterar med rya och dubbelsidiga vävar. Hennes vävar handlar om livet och skogen.
Maja är utbildad vid Handarbetets Vänner och gör sin master på Konstfack. Hon arbetar med illusioner i bildvävnad och broderi.
Väderlekväder
Jurybedömd salong
15 mars – 13 april
VKV-styrelsen spånade kring temat för årets salong. Väder dök snabbt upp som favorit och strax hade det skruvats till ordleken VÄDER-LEK-VÄDER. Det är ett tema som kan inspirera till skapande i alla tekniker med undantag för akvarell, som har sin egen salong.
Det sägs att svenskarna gärna talar om och intresserar sig för vädret. Upp till bevis! Välkommen med dina två- eller tredimensionella bidrag till Väsby Konsthall. En jury granskar och väljer vilka alster som blir antagna till salongen.
Det finns inget dåligt väder – bara spännande konstverk!
REGLER
ANMÄLAN
Ingemar Edfalk &
Lisa Leander Ahlgren
26 april – 18 maj
Ingemar Edfalk
Mina bilder börjar sina liv liggande på ateljégolvet. Jag går runt dem. Försöker nollställa mig. Inte tänka på något alls. Distraherar mig med musik. Lägger på färg planlöst från olika håll. Det är min metod för att nå någon form av ärlighet. Komma åt något undermedvetet. Något inte tänkt!
När sedan bilden jag jobbar med börjar ta mer eller mindre föreställande form, som den oftast till sist gör, då börjar jag förstå vad det handlar om och vad det är jag vill göra. Sedan sätter jag upp duken eller pannån på staffliet och övergår till förtydligande av det som vill fram.
Ingemar Edfalk
Lisa Leander Ahlgren
Hela sanningen bakom mina verk har att göra med lust och glädje. Ibland blir jag förvånad över resultaten, men humorn känns alltid igen.
Lera är ett underbart material och öppnar alla de möjligheter jag strävar efter. Formerna på mina fåglar och djurhuvuden är runda, livsbejakande och alla med speciella uttryck. Jag arbetar med färgkontraster i glasyrerna som skapar djup och förstärker formerna som träder fram.
Min arbetsplats och ateljé finns i Gustavsbergs porslinsfabrik – G-studion.
Lisa Leander Ahlgren
Ung Salong
elevarbeten
24 maj – 5 juni
Väsby Konsthall fortsätter traditionen med att avsluta vårens utställningar med framtidens bildskapare.
Vi bjuder in barn och ungdomar att ställa ut i en Konsthall och vet hur mycket det betyder för självkänslan för resten av livet.
Otaliga är berättelserna från människor som minns första gången de blev uppmärksammade av en större grupp utanför familjen. Både nervöst och skrämmande, men mest pirrigt och entusiastiskt.
Vi hoppas våra unga visar, i sina alster, den mångfald och rikedom av tankar och funderingar som finns i det uppväxande släktet.
Karol Zarbock
23 augusti – 14 september
Jag har, sedan min kandidatexamen i keramik och glas på Konstfack 2015, varit yrkesverksam konstnär/konsthantverkare med ateljé i G-studion i Gustavsberg.
Mitt huvudmaterial är keramik, men jag blandar mer och mer in andra material i mitt skapande för att ta mig runt lerans begränsningar. Jag arbetar mestadels skulpturalt och föreställande med inspiration från natur, vardag, arkeologi och minnen och uttrycker ofta känslor av nostalgisk melankoli där jag gärna smyger in en gnutta humor.
Många gånger är drivet i mitt arbete att skapa en stämning, och jag tycker att objekten jag skapar får en mening först i ett utställningssammanhang.
Karol Zarbock
Lisa Juntunen Roos
20 september – 12 oktober
Lisa Juntunen Roos har en stadig grund i den textila hantverkstraditionen, men arbetar idag som konstnär i en bredare kontext med plast som huvudsakligt material. Hennes praktik vilar på en kombination av traditionella slöjdtekniker, konsthantverkliga uttryck och textil forskning.
Genom att klippa och fläta vardagliga och hemnära material skapas föremål i form av tredimensionella porträtt och självbiografiska skulpturer. Resultatet blir en värld av minnesbilder, där pixlat upplösta objekt berättar historier om barndom, familj, sårbarhet, identitet, arv och samhälle.
Akvarell- & Miniatyrsalong
Jurybedömd
18 oktober – 16 november
Vi fortsätter traditionen med en akvarellsalong under den mörka hösten. Färgpigment, vatten, en bit papper och en pensel. Det är vad som behövs. Gamla tiders egyptier använde akvarellpigment upplösta i gummivatten.
En akvarell målad av en 1800-tals konstnär kan vara svår att skilja från en som är målad idag. I England skapade Turner den moderna akvarelltekniken, som fortfarande utvecklas och är ständigt aktuell.
En jury granskar och väljer vilka alster som blir antagna och delar ut Väsby Konsthalls Akvarellstipendium. Välkommen med dina bidrag!
Miniatyrmåleriet har en lång historia. Från början kopplades det till boktryckarkonsten. På 1500-talet fick miniatyrmåleriet ett uppsving då man började måla på dosor, medaljonger och i urlock.
På 1600- och 1700-talen var miniatyrmålningar mycket uppskattade samlarobjekt. Porträtt i miniatyrformat skapades framförallt i Tyskland, England och Frankrike av bland annat Hans Holbein den yngre, Isaak Oliver samt Francois Clouet.
När fotografin började ta över marknaden i slutet av 1800-talet, fortsatte man måla miniatyrer på porträttmedaljonger. Miniatyrmåleri kräver en stor skicklighet och präglas av detaljrikedom och elegans.
Välkommen med max tre miniatyrverk i storleken högst 10 x 10 cm.
Annica Sundh
Sleep Talk
22 november – 14 december
Mediciner, appar, nappar, hypnos, sagor, vaggvisor, sköna rörelser, avslappning, tankelekar, vitt ljud, ljusterapi… en oändlig mängd olika tips, metoder, traditioner och hjälpmedel finns för att vi ska kunna slappna av och sova.
Men varför pratar vi inte mera med varandra om den mest tidsödande aktiviteten vi ALLA gör i våra liv? Den här utställningen vill på ett lustfyllt sätt fokusera runt vårt sovande och få betraktaren att känna igen sig genom de föremål, ljud, skulpturer och målningar som utställningen visar. Kanske starta en konversation runt ämnet med en medmänniska?
Annica Sundh